Novosti

Registriraj se

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

1. svibnja u Zagrebu u OŠ Marina Držića je održana 2. Međunarodna soroban olimpijada u organizaciji Soroban akademije, Udruge Abacus Hrvatska i njene predsjednice Tatjane Tomec Enc. Soroban akademija je prva škola abacusa u Republici Hrvatskoj i članica Međunarodne japanske soroban organizacije (JISA-e). Udruga Abacus Hrvatska u sustavu je ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i provodi programe predškolskog odgoja, dok se u školama program Abacus soroban provodi kroz izvanškolsku i izvannastavnu aktivnost.

Na olimpijadi su sudjelovala 134 polaznika Soroban akademije iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Nakon svečanog otvaranja olimpijade, provedeno je natjecanje u četrnaest različitih kategorija u odnosu na godište i godine učenja rada na abacusu. Najmlađi natjecatelji su vrtićanci i predškolci. Natjecatelji su na drevnoj japanskoj računaljci abacus sorobanu rješavali zadatke zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja u ograničenom vremenu.

Nakon natjecanja, u vrijeme ispravljanja testova, mogli su sudjelovati u četrnaest različitih radionica koje su povezane s japanskom kulturom i tradicijom ili su samo igre za razvoj pažnje i koncentracije: Učenje japanskih brojeva, Numicon, Origami, Kamishibai, Rubikova kocka, Mondrian blocks, Soroban bingo, Priče za izoštravanje uma, Relax Kids, Makrame, Fraktalna, likovna, plesna i STEM radionica. Na radionicama su se družila djeca iz više od trideset centara i različitih gradova.

Prije proglašenja pobjednika Shungo Ko koji je japanski majstor sorobana i doputovao je iz Japana da bi prisustvovao Soroban olimpijadi, demonstrirao je FLASH ANZAN mentalno računanje i sve zadivio brzinom i točnošću računanja.

Svi sudionici su dobili priznanja, medalje i priliku da se fotografiraju sa Shungom. Pobjednici u svakoj kategoriji su osvojili pehare. Velika je čast bila sudjelovati na ovako velikom događanju koje će se ponoviti i sljedeće godine u isto vrijeme.

Marina Rodeš